Lehed

laupäev, 8. detsember 2018

Lilletort

Plaanisin seda torti alates Oma maitse (märts 2018) lugemisest. Nüüd viimaks oli aega ja tütre sünnipäev andis ka hea põhjuse.

Lilletort

põhi:
5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,75 tl soola
180 g pehmet võid
3 dl suhkrut
3 muna
2 sidrunit
200 ml keefiri
niisutamiseks 150 ml vett+ 2 sl suhkrut + 2 sl sidrunimahla

Sveitsi besee- võikreem:
10 munavalget
6 dl suhkrut
700 g toasooja võid
1 tl vanillipastat või - suhkrut

vooderda lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 175 kraadini. Riivi sidruni koor. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad, vahusta kogu aeg. Sega juurde sool, sidrunikoor, 2 sl sidrunimahla.
Vispelda või- munavahusse kordamööda küpsetuspulbriga segatud jahu ja keefir, alustades jahust. Kalla tainas vormi, tasanda pind ja küpseta 30- 35 minutit. Proovi küpsust tikuga. Jahuta restil ja lõika kolmeks kettaks. 
Kreemiks pane munavalged ja suhkur kaussi ja aseta veeauru kohale. Põhi ei tohi keeva veega kokku puutuda. Sega pidevalt vispliga, kuni suhkur on sulanud (proovi sõrmede vahel), munavalgesegu on heledam ja veidi paksem ja temperatuur 60 kraadi. Vahusta kõvaks vahuks kuni temperatuur on langenud 30 kraadini, kuumemas hakkab või sulama. Soovitav lauamiksriga.  Lisa vahustamist jätkates või tükikeste kaupa. Mingil hetkel muutub segu tükiliseks. Jätka vahustamist, kuni moodustub tihke kreem. Lisa vanilje. 
Niisuta tordi kettad. Määri ketaste vahele ja tordi peale kreemi. Kaunista toiduvärvidega värvitud kreemiga - tee lilli, lehti.

  • kreemiga saab kaunistada ka muffineid
  • kreemi ülejääk kannatab ka sügavkülmutamist- sulata tarvitamiseks üles ja löö uuesti vahtu
  • seisab päevi ka tavakülmikus. Tuleb vaid uuesti vahustada. Võib vahepeal tükki minna, aga jätka vahustamist.
  • värvimiseks kasuta pastavärve- vedelad ei lahustu kreemis
  • lillede valmistamiseks vaata Youtube´i- märksõnadeks- flower cake decorating, flower cake disign jne
Minu kogemus ütleb, et tort on tõeline suhkrulaks, aga väga maitsev. Kui kahandada suhkrukogust 1/3, ei saaks veel arugi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar