Lehed

esmaspäev, 10. aprill 2023

Mandliküpsise ehk numbritort

 Vahest jooksevad huvitavad koolitused ise järjest ette- eelmine nädal toimus Murastes ekleeride koolitus, sel nädalal Vääna- Jõesuus väikese mandlitordi koolitus. Kohapeal selgus, et tuntum on see tort siiski numbritordi nimega.

Mandliküpsis:


250 g nisujahu

120 g mandlijahu

90 g tuhksuhkrut

180 g toasooja võid

1 toasoe M muna

0,5 tl vaniljepastat

näpuotsaga soola


Sega või ja tuhksuhkur, lisa muna ja vaniljepasta ning sega kuni muna on massi segunenud. Lisa segule sool ja jahud ning sega taignapalli moodustumiseni. Mätsi toidukilesse ja hoia 1 tund külmas. Ära üle sega!

Vaali tainas 2 küpsetuspaberi vahel umbes 0.5 cm plaadiks (aita pulkadega hoida ühtlast paksust). Aseta taas külma. Lõika taignaplaadist 2 ühesugust kujundit (tee paberžabloonid! Silu servad) ning pane 180 kraadisesse eelkuumutatud ahju. Küpseta umbes 10 minutit kuni küpsis on kuldkollane. Tõsta jahtuma. Taigen võib oodata 2- 3 päeva. Lõika külmana! Ole küpsisega õrn- väga mure!




Kreem:

300 g vahukoor

100 g kohupiima

100 g toorjuustu

100 g mascarponet

maitse järgi suhkrut (u 300 g vahukoor= 80- 90 g suhkrut)

maitseks vaniljepastat

sutsuke sidrunihapet (u 0,5 tl)

Vahusta vahukoor, suhkur ja vanilje vedela hapukoore paksuseks. Lisa toorjuust, kohupiim ja mascarpone (ei pea panema, aga stabiliseerib vahukoort. Kui ei pane, siis sama palju teisi kohupiima moodi tooteid) Vahusta vaiksel kiirusel kuni pole enam tükke. Lisa sidrunihape ja lase tugevaks kreemiks.

Kreem kotti ja pritsi tutsudena. Vahele võib panna marju (maasikaid, kultuurmustikaid jm). Mida kõrgem keskmine tuts, seda paksem kook tuleb.





Sõime teda järgmisel hommikul- tõesti hästi lõigatav ja väga maitsev



Veel pilte.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar