Lehed

pühapäev, 6. august 2017

Karjala pirukad

Pidasin plaani, et ostan töökaaslastele Soomest külmutatud karjala pirukaid kaasa, aga plaaniks see jäi. Lihtsalt laevale mineku kiirus ei lasknud enam poodi. Tuli siis ise teha. tegin vaid riisipudrutäidisega. Kuigi Soomes nägime ka peeditäidisega. Lisaks muna- võid.

Karjala pirukad

Tainas:
2 dl külma vett

1 tl soola

2.5 dl rukkijahu

2.5 dl nisujahu

Odrapudrutäidis:
1 l vett

2 dl odratangu

1 l piima

2 tl soola

Riisipudrutäidis:
5 dl vett

3 dl riisi

1 l piima

1.5 tl soola

Porgandi-kartulitäidis:
1 kg porgandeid või kaalikat

1 kg kartulit

2 dl piima

2 tl soola

1 sl suhkrut

25 g võid

2 sl nisujahu

Porgandi-riisitäidis:
1 kg porgandeid

6 dl riisiputru

25 g võid

1-2 tl soola

1 tl suhkrut

ega kausis vesi, jahud ja sool ühtlaseks tainaks. Vormi tainas pikaks rulliks ja jaga 25 tükiks. Vormi tainatükid pallikesteks ja vajuta lamedateks pätsikesteks. Kata pätsid kilega, et vältida nende kuivamist.

Rulli pätsidest õhukesed ümmargused pirukaümbrised. Rullimisel kasuta rukkijahu. Lao valmis ümbrised lauale hunnikusse, vahele riputa jahu. Kata pirukaümbrised kilega.

Täida pirukad soovitud täidisega ja kroogi ääred üles.

Küpseta pirukaid 250°C juures 15-20 minutit.

Küpsed pirukad pintselda pealt või ja piima seguga ning pane küpsetuspaberi ja rätiku alla järelhauduma.

Odrapudrutäidis:
Sega tangud keevasse vette ja keeda seni, kuni vesi on tangudesse imendunud (u 50 min). Lisa piim ja lase pudrul veel u 40 minutit vaikselt keeda. Vahepeal sega ja lõpuks maitsesta soolaga.

Riisipudrutäidis:
Sega riis keevasse vette ja keeda u 10 minutit. Lisa piim ja lase pudrul veel u 30 minutit vaikselt keeda. Vahepeal sega. Valmis puder maitsesta soolaga.

Porgandi-kartulitäidis:
Keeda kooritud porgandid (kaalikad) ja kartulid. Püreesta need ja lisa piim, sool, suhkur, või ja nisujahu. Lase täidisel jahtuda.

Porgandi-riisitäidis:
Koori porgandid ja pane vähesesse soolaga maitsestatud vette keema ja keeda pehmeks. Vala keeduvesi ära ja vajuta porgandid pudruks. Sega purustatud porgandid riisipudru hulka ja maitsesta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar