Lehed

teisipäev, 24. detsember 2013

Jõulud 2013


 Jõululaual polnud midagi erilist- ikka ahjukartul- porgandid, sealiha ja verivorstid. Vanade ja harjunud koduste retseptide järgi.



Magusaks veidi puuvilju ja jõulukeeks ning kringel. Leivamasinas küpsetatud sai läks küll rõõmsalt kõvaks ja sellest sai saiakuivikuid teha.


 

 

Kringel

1 p pärmi (50 g)
3 sl suhkrut
3 muna
1 kl piima
250 g margariini (Voimix)
6- 7 kl jahu
soola, vaniljesuhkrut

Hõõru pärm suhkruga, lisa sool, vanilje, muna. Kui munad on lahti hõõrutud, lisa piim ja jahu. Samal ajal lisa ka tükeldatud rasvaine. Tainas tuleb küllalt tihe. Valmis tainapall aseta räti alla. Kui küpsetad järgmisel päeval pane külmkappi, kui samal, siis jäta lauale. Nüüd valmista kreem-

250 g margariini
1, 5- 2 kl suhkrut
2 tl kakaod
1 tl kaneeli
200- 300 g jahvatatudn maapähkleid

Hõõru see kõik korralikult läbi. Rulli tainas suureks laiali ja määri kreem peale. Rulli kokku ja keera palmikusse. Räti all veel veidi kerkida ja 180- 200 kraadi juures ahjus küpseta kuni pruun.

Sai leivamasinas.



 
 

Igavene jõulukeeks.

Seda keeksi olen samuti igal aastal teinud- oma 10 aastat jutti. Alumisel pildil paremal küljel- see rosinasilmadega tume keeks. Seisab vabalt sahvris kuu- kaks. Süüakse tavaliselt siis ära, kui kõik muu jõulu- van- aastamaius otsas.
Tegelikult ta nimi-

Inglise puuviljakook

200 g kirsse
100 g datleid või viigimarju
200 g rosinaid
60 g hakitud apelsinikoort
60 g sukaadi
1/2 dl konjakit
1/2-1 dl kirsikompoti vedelikku või kirsimahla
225 g võid (margariini)
2 1/2 dl suhkurt
4 muna
4 1/2 dl nisujahu
4 tl. küpsetuspulbrit
1 spl. kakaod
100 g pähkleid 
Peenesta kirsid ja datlid (viigimarjad). Pane puuviljad kaussi ning vala neile peale konjak ja kirsivedelik. Jäta puuviljad umbes tunniks tõmbuma.
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja klopi hästi läbi, lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, maitseained ja purustatud pähklid. Vala juurde puuviljad ja vaata, kas on vaja lisada veel jahu. Pane taigen suurde (1 1/2 — 2 1) võitatud ja jahuga üleriputatud rõngasvormi, tasanda taigna pind ja küpseta kooki 175 kraadi juures umbes 1 1/2 tundi. Lase valmis koogil jahtuda ja keera siis fooliumi sisse. See klassikaline inglise puuviljakook võib seista külmkapis 3-4 nädalat. Seistes koogi maitse aina paraneb.
Pole kunagi kirsse ja viigimarju kasutanud- olen poest haaranud esimese odavama kuivatatud puuviljade- pähklite segu. Sel aastal polnud isegi konjakit- asja ajas ära viinale tõmbama pandud mustsõstraliköör- seepärast ka keeksi ebatavaliselt tume värv ja rosinatega kõrvuti mustsõstrad.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar