Lehed

pühapäev, 22. detsember 2013

Pikk puhkus aastavahetusel

Olin traditsiooniliselt jõulute- vana- aastavahetuse kolmekuningapäevani puhkusel ja nagu ikka maal. Netiga on seal kehvakesed lood (nii nagu ka telefonileviga) ja nii kogunes toitusid, mida katsetasin palju. Eks tasapisi nüüd proovin võlga üles riputama hakata.
Enne seapraadi ja hapukapsamürtsu valmis laupäevaks selline lihtne roog-

Kartuli- hakklihakook.

(Naisteleht nr 49/2013)

6 keedetud kartulit
150 g riivjuustu
1 muna
0,5 tl soola
0,5 tl riivitud muskaatpähklit

Kate:
350 g hakkliha
4 päikesekuivatatud tomatit
0,5 tl soola
1 sibul
2 küüslauguküünt
100 g kirsstomateid
100 g suvikõrvitsat

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ja purusta pudrunuiaga. Lisa riivjuust, muna, muskaatpähkel ja sool. Sega ühtlaseks ja kata panni põhi.
Kartulite keemise ajal valmista täidis. Lase kõik läbi kombaini või haki ja sega.  Kata põhi seguga ja aseta peale kirsstomatid. Suvikõrvitsast lõika õhukesed lehed ja aseta tomatite vahele. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit. Mul polnud kahjuks suvikõrvitsat- aga ka nii oli hea (eriti tomatid ;) )

 Neid pisikesi tegin muffinivormidega. Retsepti päritolu pean veidi mõtlema- kas kuskilt ajalehest...
Igal juhul kuuluvad nad Fritatade õilsasse perekonda.

8 muna
hapukoort
vorsti
sibul
kartul
soola, pipart

Praadisin pannil sibula, vorsti ja kartulikuubikud. Asetasin igasse muffinipanni lohku peotäie ja kallasin peale muna- hapukoore segu.



Lehttainarullid pohlamoosi ja verivorstiga.


Koostis:

·    pärmi- lehttainast

·    pohlamoosi

·    kuivatatud majoraani

·    verivorsti

·    Määrimiseks:

o  muna

Valmistamine:

Rulli pärmi-lehttainas veidi õhemaks. Määri pealt pohlamoosiga ning pudista ühtlaselt üle verivorstisisu või hakitud verivorstiga. Soovi korral puista peale veidi kuivatatud vorstirohtu ehk majoraani.
Keera tihedasti rulli (suupisterullide jaoks kasuta umbes 10-15 cm kõrgust lehttainaplaati, siis ei tule rullid nii laiad).
Lõika rull 2 cm paksusteks juppideks, tõsta need paberist muffinivormidesse ja seejärel ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga.
Küpseta 225 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukad on kenasti kerkinud ja pealt kaunilt kuldsed.
Serveeri soojalt või jahtunult.

Retsept pärines Nami- namist- aga meie notsudele polnud eriti mokkamööda.

 


Suur sülditegu.

2 seakooti
sibul (koorimata, veerandid)
porgand
loorberileht
pipart
soola
Kapist leidsin 2 kooti.  Esmalt ajasin keema ja kallasin keeduvee koertele. Siis uue veega keetsin neid koos poolitatud sibula ja porgandiga vaikselt 120 kraadi juures 5 tundi.
Hakkisin liha peeneks, kurnasin vedeliku ja lasin uuesti keema. Seejärel asetasin kaussidesse ja jahtuma- tarduma.
Retsept pärineb perekonnast- vanaema varasalvest

Teistmoodi piparkoogid

Iga aastaga muutun laisemaks. Kui mõni aasta tagasi tegin kogu piparkoogitaina ise ja ka küpsetasin ise, siis mida aeg edasi, seda vähem viitsi. Sel aastal polnud isegi küpsetajaid võtta.
Koos Taaliga sai siis poe taignaga veidi mängitud- asjasse sekkusid ka värvilised karamellkommid. Ega muud nippi polnudki, kui väiksema vormiga suurema seest kujund välja ja poolik klaaskomm sisse. Ahju järgi pidi küll valvama, et see liiga kärssama ei kisuks.



 




 

 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar