Lehed

kolmapäev, 24. detsember 2014

Selle aasta jõuluteks

Sel jõulutel ja vana- aasta õhtul ei valmistanudki midagi erinevat, kui traditsioonilist hapukapsast- verivorsti- Jamie kartuleid ja liha. Kuid veidi siiski.
Juba eelmisel aastal jäi silma tuuletaskutest tehtud torn. Pidi olema prantslaste jõuluroog ja saanud ka peene nime- Croquembouche!  Sel aastal sai ka valmis. Kahjuks ajasin näpuga järge ja kui tuuletaskuid suhkrusiirupisse pistsin, läks välja valguv kreem kõrbema, nii et kogu torni iseloomustas kerge kõrbemekk. 

Profitroolitorn. e Croquembouche
(Naisteleht 18. detsember 2014)

profitroolid:
250 g vett
2 sl suhkrut
0,5 tl soola
60 g võid
140 g nisujahu
4 muna

Vanillikaste:
8 munakollast
120 g suhkrut
30 g maisitärklist
30 g nisujahu
700 g piima
1, 5 tl vanillisuhkrut
pealeraputamiseks tuhksuhkrut

Karamell:
250 g suhkrut
2 sl vett

Lase piim ja vanill aeglaselt segades keema, tõsta ära ja lase minuti jahtuda. Vispelda kausis munakollased ja suhkur heledaks vahuks.Lisa jahu ja maisitärklis.Vahusta ühtlaseks. Vala pool piima nirena kausis oleva munavahu hulka. Samal ajal sega. Vala potti ülejäänud kuum piim. Aja keema ja lase hästi madalal kuumusel minut aega mulksuda, kuni pakseneb. Kogu aeg vispelda! Vala kreem uude kaussi, kata pealt tuhksuhkruga ja jahuta. Hoia külmikus kilega kaetult kasutamiseni.
Keedutaigna tegemiseks aja vesi, suhkur, sool ja või keema. Keera kuumus kinni. Lisa korraga kogu jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. tainas peab moodustama ühtlase palli ja lööma nõu külgedelt lahti. Lase jahtuda umbes 60 kraadini. Lisa ükshaaval munad, vispelda korralikult iga muna järel. Valmis tainas on ühtlane ja läikiv.
Kata 3 ahjuplaati küpsetuspaberiga. Tõsta tainas pritskotti. Pritsi plaadile Kreeka pähkli suurused törtsud. Silu tipud. Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit.
Tõsta plaadid ahjust. Torka igale pallikesele küljele auk, et kuum aur saaks välja. Lase jahtuda. Täida küljeava kaudu kreemiga.
Valmista karamell. Ettevaatust kuuma suhkruga! Vala suhkur pannile, nõrista peale vesi. Lase suhkrul nõrgemal kuumusel sulada, panni liigutades, et karamellistuks ühtlaselt. Karamell on valmis, kui kõik on sulanud ja värv merevaikjas.
Tegutse kuni karamell on vedel. Kasta pinsettidega profitroolid karamelli sisse ja lao nad koonuseks.  Kaunista karamelliga, kahvliga saab peeneid triipe teha küpsetuspaberile.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar