Lehed

laupäev, 17. jaanuar 2015

Lasanje ja juustukook

Naistelehest leidsin näkileiva lasanje. Maitse poolest ei jäänud kuidagi alla lasanjeplaatidega tehtust. Kui esimesel päeval oligi veidi nätske, siis teisel juba päris mahlane. 

Näkileivaga lasanje.

(Naisteleht  15. jaanuar/2014)

15 viilu Finn Crispi näkileiba
350 g hakkliha
2 sibulat
3 küüslauguküünt
3 sl magusat tšillikastet
3 sl õli
1 tl soola
0,5 tl musta pipart
5 dl piima
2- 3 sl nisujahu
2- 3 dl musti oliive
10 viilu juustu
rukolalehti

Alusta hakklihakastme valmistamisest: puhasta ja haki sibul ja küüslauk. Kalla pannile toiduõli ja prae hakkliha kergelt läbi. maitsesta soola ja pipraga. Kalla pannile sibul ja küüslauk, prae . puista peale jahu ja sega kergelt. Kalla peale piim. Keeda kastet paksenemiseni.
Aseta määritud ahjuvormi kiht näkileiba, sinna peale 1/3 kastmest. Laota peale juustuviilud, tšillikaste ja korda kihte.Tõsta ahjuvorm 200 kraadi juurde umbes 25- 30 minutiks ahju küpsema. Natuke enne valmimist puista peale oliivid.


Netist leidsin juustukoogi retsepti. Tegingi soodaga ja tulemus ei olnud eriti kerkinud. Ahjust tuli küll kummis ja kerkinult, aga kokku vajus.


22 cm koogivorm

250 g toorjuustu
6 muna
140 g suhkrut
60 g võid
100 ml piima
1 sidruni koor
2 sl sidrunimahla
60 g nisujahu (püüli)
20 g maisitärklist
0,25 tl soola
1 vanillikauna seemned (võib asendada 1 tl vanillsuhkruga)
0,25 tl viinakivi*

Kuumuta ahi 160 kraadini. Pane koogivormi põhjale küpsetuspaber ja määri küljed võiga + puista peale maisitärklis. Kui kasutad lahtikäivat koogivormi, siis vooderda põhja väljastpoolt mitmekordse fooliumikihiga.
Valmista ette koogivormist natuke suurem kuumakindel vorm ja aseta selle põhjale rätik.
Pane kaussi või, piim ja toorjuust ning tõsta kauss vesivannile. Sega kuumutades, kuni või ja toorjuust on sulanud. Tõsta tulelt.
Eralda munakollased valgetest. Lisa kollased jahtunud piimasegule. Sega juurde ka 70 g suhkrut, jahud, vanilliseemned, sool, sidrunikoor ja -mahl.
Eraldi kausis vahusta munavalgeid (kauss peab olema täiesti puhas ja kuiv!). Kui munavalged lähevad kergelt vahtu, siis lisa viinakivi. Jätka vahustamist, kuni vaht muutub siidjaks. Lisa 70 g suhkrut ja vahusta veel, kuni mikserilabade tõstmisel moodustuvad munavalgele pehmed tipud. Sega munavalged ettevaatlikult ülejäänud tainaga – tee seda kolmes jaos!
Pane tainas koogivormi, tõsta koogivorm omakorda suuremasse kuumakindlasse vormi rätiku peale ja kalla välimisse vormi tulikuuma vett, nii palju, kui mahub. Aseta vormid ahju, kõige alumisele siinile ja küpseta ca 70 minutit. Lülita ahi välja ning jäta ahjuuks praokile veel 10 minutiks. Tõsta kook ahjust välja ja jäta jahtuma. Enne söömist peab kook seisma külmkapis vähemalt 3 h, aga eelistatavalt üleöö.


* Eestis on viinakivi müügil näiteks Suhkrukunstis. Võimalik on seda asendada soodaga – tulemus ei tule sama uhke, aga üsna ligilähedane.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar