Lehed

laupäev, 5. september 2015

Sirmikud ja õunad

Sügises on hea vaid see, et õunad on puus ja seened metsas. Sel aastal pole viimaseid peaaegu üldse. Siiski leidus heinamaa servas mõned sirmikud, mis küpsetasime ja konsumeerisime tütrega rõõmsalt.

Praetud sirmik

2 muna
sorts piima
jahu
soola
õli

Piimast, jahust ja munadest segasin hapukoorja taigna ja selle sees keerutasin sirmikuveerandikke. Need küpsetasin pannil õlis.




 Seda kartulipraadi tahtsin teha juba reedel, aga jõudsime nii koju, et kõhud polnudki enam tühjad (hamburger ja pasteedileib teelt). Retsept pärit vene lehelt, kus juures märkus, et originaal pärit Põhja- Itaaliast.

Küüslaugune kartulipann

3 keedetud kartulit
peoga peterselli
2 küüslauguküünt
õli, soola, pipart
soovi korral  vorsti

Kartulid keeda eelnevalt koorega umbes 30 minutit. Jahuta ja koori, haki. Sega kõik kokku ja prae pannil. Seda võib teha kahes jaos. Mõlemad koogid suru tihedaks. Proovi pöörata teine külg, ilma, et laiali laguneks.

Õuna- kohupiima moonikook

(Kööginurga eriväljaanne "Õunakoogid" 5/2015)

3 õuna

Tainas:
2,5- 3 kl jahu
180 g võid
2 sl suhkrut
1,5 sl majoneesi või hapukoort
1 näputäis soola

Moonikiht:
100 g mooniseemneid
125 ml piima
70 g suhkrut
1 sl  mannat
1 sl võid

Kohupiimakiht:
500 g kohupiima
120 g suhkrut
75 g võid
3 munakollast
3 sl piima
3 sl tärklist
1 sidruni mahl
1 tl vanillisuhkrut

Valmista tainas- sega suhkur ja sool sulavõiga, kuni suhkur on lahustunud.Lisa hapukoor. Puista jahu ja sõtku, kuni ei kleepu käte külge. Paki toidukilesse ja aseta seniks külma, kui teed muid ettevalmistusi.
Valmista moonikiht- Aja suhkruga magustatud piim keema, puista manna sisse ja keeda segades vedel mannapuder. Lisa pehme või ja mooniseemned. Sega korralikult ja pane jahtuma.
Valmista kohupiimakiht- Hõõru kohupiim läbi sõela. Lisa munakollased, suhkur, vanill, pehme või ja mikserda. Lisa tärklis, sidrunimahl, piim ja sega lusikaga ühtlaseks.
Mulju tainas ümmarguse koogivormi põhja ja servadesse. Kata koogipõhi mooni- ja kohupiima seguga. Aja kihid pisut segi. Lõika koorimata õunad pooleks, eemalda südamik. Lõika peale pisike sälk. Vajuta õunapooled kohupiima sisse. 
Küpseta ahjus 40 minutit 190 kraadi juures. Lase enne serveerimist jahtuda- et kohupiimakiht muutuks tahkeks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar