Lehed

pühapäev, 5. veebruar 2017

Sidrunikreemi sai

Tainas jäi veidi vedel või oli kreemi palju. Näotud käkid, aga väga maitsvad. Taignaks keefiriga vastlakuklitainas ja sees sidrunikreem, kuhu palju sidrunimahla pressisin.

Vastlakuklid


3 dl keefirit

100 g võid

25 g pärmi

0,5 tl soola

3 sl suhkrut

7-8 dl jahu

Kardemoni

Määrimiseks – 1 munakollane

Peale – vahukoort (ja soovi korral Mascarponet) ja hapukat moosi
Sulata või ja jäta ootele.
Pane keefir potti ning soojenda tasasel tulel, kuni keefir on käesoe. Sega suures kausis pärm suhkruga. Lisa käesoe keefir. Seejärel lisa pool jahukogusest ja sool. Nüüd lisa jahtunud või ja seejärel jätka jahu lisamist järk-järgult. Pärmitainast tasub alati pikalt ja korralikult sõtkuda, kuni tainas lööb kätest ja kausist lahti. Valmis tainas kata rätikuga ja pane sooja kohta ca 45 minutiks kerkima.
Nüüd vormi kuklid. Selleks murra natuke tainast, nii muna suurune tükk ja pane jahusele lauale. Pane peopesa kukli peale ja tee kukli kohal väikeseid tugevaid ringe, samal ajal kuklit kergelt surudes (Kui jäi segaseks, siis vaata kukli vormimise kohta videot!). Valmis kukkel aseta võiga määritud ahjuplaadile ja lase veel kerkida.
Määri kuklid pealt munakollasega ja küpseta 200-220 kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni kuklid muutuvad kaunilt kuldseks.
Lase köögirätiku all täielikult jahtuda ja seejärel lõika kuklitelt tükk pealt ära, täida moosi ja vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale.

Sidrunikreemiga saiakesed


Retsepti autor on Jüri Randviir

600 ml piima
200 g suhkrut
50 g pärmi
200 g pehmet võid
4 muna
1 tl soola
1,35 kg jahu
1 tl õli
Kreem

450 ml piima
4 munakollast
170 g suhkrut
75 g (maisi)tärklist
2 spl sidrunimahla
1 spl tuhksuhkrut kaunistamiseks
Valmistamisõpetus

Eelkergituseks soojendada piim 35-37 kraadil, lisada suhkur, pärm ja 250 g jahu.
Lasta kerkida 20-30 minutit (sellel ajal peab kerkima 2-3 kordseks).
Munad vahustada kergelt ning lisada eelkergitusele ja lisada sool ning ülejäänud 1,1 kg jahu.
Lisada tükk haaval pehme või.
Kergitada 1-1,5 h.
Kreem: potis kloppida segi munakollased, suhkur ja tärklis nii, et tükke ei jääks.
Piim kuumutada keemiseni ja lisada peene joana munakollasele. Samal ajal ka kogu aeg segades.
Pott tulele tagasi ja kuumutada paksenemiseni. Keema mitte lasta.
Lisada sidrunimahl, segada korralikult ja jahutada.
Taignast lõigata tükid, rullida need ovaaliks, otsa panna servast 2 cm umbes 1 spl kreemi.
Keerata taigen üle kreemi ja suruda kinni.
Vabasse ossa teha sisselõiked, jättes teisest osast 0,5 cm kinni ja keerata rulli.
Panna ahju 20-30 minutiks 180 kraadi juures.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar