Lehed

laupäev, 4. oktoober 2014

Kõrvits

Saabus Kööginurk 2014/10 oktoober ja selles palju kõrvitsatoite. Kuigi mul 3 kõrvitsataimest kasvas 1 nunnu, siis ostsin ikkagi pool kõrvitsat poest- lihtsalt ei raatsi veel enda oma puutuda.

Kapsasupp kõrvitsaga.

300 g värsket kapsast
200 g hapukapsast
300 g kõrvitsat
3 l lihapuljongit
200 g suvikõrvitsat
1 porgand
1 sibul
1 varsseller
1 näputäis majoraani
1 näputäis basiilikut
1 kimp peterselli
mõni loorberileht
1 tl köömneid
1 näputäis pipart
1 tl soola

Vala puljong potti ja aja keema. Pane hapukapsas keevasse puljongisse, aja keema, korja vaht. Keeda 10 minutit. Lõika värske kapsas ribadeks, seller juppideks ja sibul tükkideks. Riivi kõrvits, suvikõrvits ja porgand. Pane kõik supi sisse. Keeda veel umbes 20 minutit.

Minul puljongit polnud ja ilma lihaolluseta meie peres ikka enamasti ei saa, siis asendasin- vahetasin puljongi vee ja pelmeenidega.

Kõrvitsakeeks

500 g kõrvitsa viljaliha
2 muna
3 kl jahu
1 kl suhkrut
70 ml õli
peotäis kuivatatud jõhvikaid
1 1/2 tl küpsetuspulbrit

Leote jõhvikaid kuumas vees 10 min ja  kurna. Riivi kõrvits, sega suhkru, õli ja munadega. Lisa sõelutud jahu, küpsetuspulber ja sega. Lisa jõhvikad. Tainas peab olema parajalt tihke. Vala tainas keeksivormi ja küpseta praeahjus 170- 190 kraadi juures 40- 50 minutit.

Selle koogiga hakkas kohe viltu minema. Jõhvikad unustasin ostmata. Panin veidi sidrunimahla. Kui kõik ained leivamasinas, selgus et küpsetuspulbrit polnud ja polnud ka soodat. Koduvanalgi oli vaid pool teelusikatäit. Siiski lootsin parimat. Programmi lõppedes oli haledalt valge keeks veel selgelt toores. Küpsetasin teise programmiga veel pool tundi. Küljed olid juba kenad  ja tikuga torkides tundus küps. Aga vormist kukkus välja kest sisust eraldi. Aga ega siis välimus maitset riku! Nahk söödi esmalt  ära.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar