Lehed

laupäev, 18. oktoober 2014

Sünnipäev

Taas üks aastaring sai täis. Ja mida vanemaks ma saan, seda rutem need ringid täituvad. Sel korral sain ka tütrelt riielda, kui auto tagumise ukse avasin ja kingi varem üles leidsin- sa oled nagu lapsed jõulute ajal. (olin just mõni päev varem koduvana kingi peale sattunud ja mõtlematult teatanud: "Ohoo- oled endale koogivormid ostnud?" Mille peale vanainimene väga ebatsensuurset sõna kasutas, nii et küla kajas)
Sel korral sai veidi nostalgilis- uudne sünnipäevalaud- 

  Kihiline baklažaanisalat.


1 baklažaan
3 tomatit 
3 paprikat
maitserohelist
3- 4 küüslauguküünt
õli
pipart, soola

Prae baklažaaniviilud ja paprika kergelt läbi. Aseta kõik ained kihiti kaussi või laiemale taldrikule. Viimane kiht maitserohelist. Pane peale vajutis ja hoia 2 tundi jahedas.

Apteegitilli- tomati ja sibula salat- äkilise kastmega. Idee selleks "Sööme ära!"ürituselt. Sai aga pisut palju kastet.

 Vanaema varasalvest- kartulisalat.

Keedetud kartul
keedetud porgand
mais
hernes
jupp vorsti
2 sibulat
paprika
majoneesi
hapukoort
soola, pipart

Kõik kuubikuteks ja segada majoneesi ja hapukoorega vastavalt enda maitsele. Maitsestada.
 Tegin ka pannitäie Jamie kartuleid- neid ei saa kunagi küll!
Maitsesime ära sügisel korjatud- keedetud kuuseriisikad.

 Dorsetiõunakook


u pool kilo kuni 700 grammi tükeldet/viilutet kõvemapoolseid koogiõunu
200 gr toatemperatuuril võid
250 gr suhkrut
4 muna
2 tl vanilliekstrakti
400 gr jahu
3 tl küpsetuspulbrit



Viiluta õunad õhukesteks viiludeks. Vahusta või suhkruga, lisa munad, siis jahu ja küpsetuspulber. Pane ahi 180 kraadile sooja. Kata A4 (20x30 cm neljakandiline vorm) küpsetuspaberiga, laota põhja kolmandik õuntest, siis pool taignast – ei maksta heituda, kui taigen ühtlaselt ei jaotu, küll ta küpsedes läheb nii kuis vaja, siis teine kolmandik õunu, pool taignast, ja kõige peale jälle õunad. Kui kardad, et ei ole piisavalt magus, siis võib sipsutada veel pruuni suhkrut kõige otsa. Küpseta u 45 minutit, või kuniks pealt kuldpruun ja tikk sisse torgates puhas.

Töökaaslased on mul parajad kährikud- söövad peaaegu kõike, mis ette anda. Aga eks ikka püüad millegi teistsugusega üllatada. Sel korral sai siis tehtud sellist kooki.

Šokolaadi- halvaatort.

Kakaobiskviit 4 munast:
4 muna
1, 5 dl suhkur
veidi soola
 5 sl jahu
5 sl tärklis
1,5 tl küpsetuspulber
4 sl kakaopulbrit

Vahusta toasoojad munad suhkruga väga kõvaks vahuks (kuni 7 minutit). Sega hulka kuivained laia lusikaga, altpoolt ülespoole segades.Kalla tainas vormi ja küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Lase jahtuda.

Täidis:

1. 800 g virsikukompott
    0,5 dl või rohkem suhkrut

2. 100 g halvaad
   1 pakk vahustatavat vanillikastet
    200 g kohupiima
   1 sl sidrunimahla

Nõruta virsikud ja purusta koos suhkruga. Vahusta vanillikaste vastavalt pakil olevale õpetusele. Sega kõik ained ja hakitud halvaa.

Määri täidis nr 1 koogipõhjale, kata see 1/3 kastmega 2. ja aseta peale teine koogipõhja pool. Immuta seda kompotivedelikuga ja kata ülejäänud täidisega. Riivi peale tumedat šokolaadi. Lase vähemalt 2 tundi seista jahedas.

Ja veidi selliseid šipse-

rukkijahu krõpsud
50 g parmesaanilaadset juustu

Krõpsud ahjuplaadile ja puista juustu peale ning ahju- umbes 180 kraadi juurde juustu sulamiseni. Las jahtuvad, siis võib pakendada- muidu jäävad pehmed.
Kuna leivategu järjekindlalt untsu läks, siis küsisin töökaaslaselt (kellel see kunagi untsu ei lähe) tema retsepti. Võin enam- vähem rahule jääda- ehk oleks võinud rohkem kerkida.

Ingridi leivakool.


 Leiva saamiseks varu endale 2 leivavormi (ühe vormi puhul vähenda koguseid poole võrra) ning arvesta umbes 12 tundi hapendamiseks (näiteks üle öö), umbes 4 tundi kerkimiseks ja umbes 1,5 tundi küpsetamiseks.
Vala Leivapojuke mahukasse kaussi ja lisa Temale 8 detsiliitrit mõnusat käesooja vett.
Raputa lisaks niipalju leivategemise jahu (ilma kuivjuuretiseta rukkijahu –  meie kasutame Veski-Mati rukkijahu), et tekiks mõnus voolav hapukoorepaksune mass (umbes 8 dl). Sega hästi läbi.
Kata kauss rätikuga ja pane Leivapojuke 24 tunniks (meil on tavaliselt 10-12 tundi) sooja kohta (radiaatori ligi, vannitoa põrandale, kui on põrandaküte, ahju kõrvale, võta kaissu...)
Leiva hapusus sõltubki sellest seismise ajast ja soojusest – kui seisab kauem ja on üsna soe koht, siis on ka tulemus hapum.
Kui õnnis ootusaeg on ümber saanud, võtad kõigepealt uue pojukese ehk VALAD UUE  JUURETISE KARBIKESE/PURGIKESE SISSE, SEGAD SINNA VEIDI JAHU JA PANED KÜLMKAPPI TALLELE. Ära unusta, et LEIVAPOJUKE ON ELUS JA TA VAJAB ÕHKU! Tee karbi kaane sisse augud või kata purk köögipaberiga, millesse on tehtud augud. Säilib 4-5 päeva. Kui ei plaani 4-5 päeva pärast uut Leiba kohe teha või soovid Pojukest sõpradega jagada, siis lisa veidi vett ja jahu – Leivapojuke säilib jällegi 4-5 päeva külmikus.
Kõik, mis kaussi järele jäi, on nüüd Sinu käsutuses – hakka aga mätsima!
Lisa 4 (proovi alguses 2-3-ga) teelusikatäit soola (triiki), 150 g (soolasema jaoks 120 g) suhkrut, soovi korral u 1 dl maltoosat (võib ka leivasiirupit).
Seesamiseemned – päevalilleseemned – linaseemned – kõiki tunde järgi ja täpselt nii palju, kui seemnelist leiba soovid. Meie paneme u 175-200 g päevalilleseemneid, 75-100 g kõrvitsaseemneid. Võib veel lisada kliisid, kaerahelbeid vm. Meie eriline lemmik on leib suurte tumedate rosinate ja hakitud kreeka pähklitega.
Ja muidugi leivategemise jahu (Veski-Mati rukkijahu). Lisa vähehaaval u 7 dl, massi pidevalt segades.
Taigna paksus olgu mõnus (tunnetus tuleb tegemisega) – mitte liiga paks ja tihke, mitte liiga vedel. Vihje: segades tainas „lurtsub“ mõnusalt või kontrolli lusikaga – tõstes ei tohiks taigen lusikalt kohe alla vajuda. Meie segame suure lusikaga, aga võib ka sõtkuda.
Määri rohke võiga 2 leivavormi. Ära kasuta küpsetuspaberit. Või on parim!
Jaga tainas võrdselt vormidesse (soovitavalt võiks täita 2/3 vormist!), patsuta märja käega siledaks. Kui soovid, raputa peale seemneid.
Nüüd pane vormid jälle rätikuga kaetult sooja kohta umbes pooleks päevaks. Parajalt sooja radiaatori peal kulub u 4 tundi, kuniks vorm on täis. Kui sooja radiaatorit pole võtta, siis tõsta leivad u 40-45 kraadisesse ahju ja käi siis aegajalt piilumas, kas vormid on täis kerkinud (aega läheb olenevalt Tema tujust, aga umbes 2-3 tundi).
Kui toas on hästi vaikne, võib tähelepanelik ja uudishimulik kuulaja tabada ühtlast hingamist ... leib kerkib.
Küpsetamiseks kuumuta ahi 240 kraadini.
Tõsta vormid soojast kohast otse ahju. Kui vormid juba olid ahjus, siis ahju soojenemise ajaks tõsta nad õrnalt välja ootama.
240 kraadi juures küpseta Leibasid 15 minutit.
Edasi alanda temperatuuri 220 kraadini ja lase küpseda järgmised 15 minutit.
Kolmandas küpsetusetapis keera temperatuur 200 kraadini ja seda 20 minutiks. Kui Leivakoorik paistab juba krõbe ja pruunikas, siis kata Leivad fooliumiga kõrbemise vältimiseks.
Lõpuks alanda kuumus 180 kraadini ja pea veel 15 minutit vastu.
Tõsta vormid välja ja kummuta Leivad vormidest taldrikule. Määri võiga kõik küljed (või vähemalt pealt), kata küpsetuspaberiga.
Mässi oma varandus rätikutesse ja lase järelhaududa. Eriti kui söömiseni kulub veel aega. Korralikult pakitud leib on ka Saaremaale jõudes alles soe. Muidu võid lihtsalt rätikuga pealt katta, et leib saaks rahulikult jahtuda.
 Kutsu pere/sõbrad sööma. Kuuma leiba on raske lõigata (kaob ka kaubanduslik välimus), niiet varu veidi aega leiva kohanemisele. Kasuta aega pere/sõpradega rääkimisele, kuigi tegelikult on kõht juba väga tühjaks läinud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar