Lehed

neljapäev, 29. mai 2014

Rabarberi aeg

Netis ringleb sel kevadel "maailma parima rabarberikoogi" retsept. Intrigeeriv nimetus, eksju? Juba oli kuulda, et kook pole midagi nii erilist ja ei kuku ka alati nii hästi välja, kui loodeti. Loomulikult tahtsin proovida. Veidi tüütu oli taga mängida- küpseta ja võta välja ja nii mitu korda. Aga tulemus oli tõesti hea- ehk vaid liiga hapu, sest retseptis antud suhkrukogused tundusid veidi suured ja hoidsin 1/3 umbes kokku.

Maailma parim rabarberikook

Tainas: 
200 g jahu
50 g suhkrut
pisut soola
100 g külma võid
1 munakollane
1 sl jogurtit
Täidis:
700 g tükkideks lõigatud rabarberit
500 g ricotta kohupiimapastat
100 g suhkrut
1 muna
1/2 vanillikauna seemneid või 1 sl vaniljesuhkrut
Beseekate: 
150 g suhkrut
3 munavalget
1 tl sidrunimahla
1. Sega jahu, sool ja suhkur omavahel. Lisa tükeldades või ning mudi tainast kuni tekib teraline mass. Lisa munakollane ja jogurt, sõtku ühtlaseks taignaks. Tee taignast pall, pane see toidukiles 30 minutiks külmkappi.
2. Tükelda rabarber, sega suhkruga ja jäta seisma, et mahlad jooksma hakkaksid. Umbes 10 minuti pärast kurna hoolikalt üleliigne mahl välja.
3. Rulli tainas jahusel laual õhukeseks. Kata 24 cm suurune koogivorm küpsetuspaberiga ja suru rullitud tainas vormi põhja ning külgedele. Eelküpseta põhja 180C juures 5 minutit, laota rabarberitükid vormi ja küpseta veel umbes 15 minutit.
4. Sega ricotta, muna, vaniljeseemnete (või pulbriga) ja rabarberist eemaldatud vedelikuga. Vala segu rabarberitele ja küpseta veel 20 minutit.
5. Kui kook on peaaegu valmis, nii et täidis ei ole enam vedel, vahusta munavalged sidrunimahla ja suhkruga kõvaks vahuks. Kata kook vahuga ja küpseta veel mõned minutid kuni vaht tippudest õrnalt kuldseks tõmbub.
Maitseb paremini jahtunult!
Sai veidi pruuniks ja see polnud besee moodigi, pigem mingi kreem.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar