Lehed

laupäev, 31. mai 2014

Veidike idamaad

Laupäeval sai taas rohkem toiduga mängitud. Toite tuli igast ilmakaarest- Gruusiast, Araabiast ja kurgisalat Hiina sugemetega. Ajasin saviahju kurjaks ja küpsetasin Gruusia köögi raamatust merguli hatšapuri retsepti järgi suure saialaadse toote. Originaaliga erinevalt kasutasin Feta ja eesti juustu segu. 


Merguli hatšapuri.

500 g jahu
5 g pärmi
1 sl suhkrut
1 tl soola
200 ml vett
25 g võid
30 ml õli

Täidiseks:
500 g imeruli juustu (soolakas)
500 g suluguni juustu
5 muna

Taigna jätsin leivamasina hooleks. Retsept juhendab aga nii: mõõda jahu suurde kaussi, keskele lohk. Lahusta pärm, sool ja suhkur käesoojas vees. Sulata või. Kalla veesegu ja või lohku. Sõtku ühtlaseks. Lõpuks lisa õli. Kata rätiga ja aseta sooja kohta kerkima. Patsuta jahuste kätega kerkinud tainas alla ja lase veel 10- 15 minutit kerkida. Korda seda veel 15 minuti tagant 2 korda.
Riivi juust. Klopi munad lahti. Sega riivitud juustuga. Maitsesta soolaga. Jaota tainas umbes 300 g tükkideks, rullu lamedaks ja kata juustuseguga. Küpseta 250 kraadi juures 20- 30 minutit.

Lahma bil bataatis.

ehk Liha- kartulivorm tomatikastmes.

800 g lihakuubikuid
3 kooritud ja viiluatud kartuleid
õli
pipart, loorber
kardemonikupraid
2 hakitud sibulat
3- 4 püreestatud tomatit (või tomatipüreed)
1 viilutatud tomat
4 tassi puljongit

Lihakuubikud prae potipõhjas pruuniks koos 1 sibulaga. Vala peale vesi, maitseained ja keeda tasasel tulel umbes tunni (looma või lambaliha puhul kuni 2 tundi). 
Aseta ahjuvormi põhja sibulatükid, siis kartuliviilud ja liha ning jälle kartul. Vala peale tomatipüree ja puljong. Kata tomativiiludega. Nõrista peale veidi õli. Kõpseta 200 kraadi juures 60 minutit.


1 pikk kurk, köögiviljakoorijaga ribad tõmmatud
1 tšillipipar, peeneks hakituna
1 sl sojakastet
1 sl riisiäädikat
1 tl mett
1 sl sarapuupähkli vm meelepärast õli
paar tilka seesamiõli
seesamiseemneid ja/või sibulaseemneid

Sega kausis sojakaste, äädikas, mesi ja õlid. Sega juurde ka hakitud tšillipipar. Sega köögiviljanoaga tõmmatud kurgiribad kastmega läbi ning tõsta taldrikule. Juurde puista seesami ja/või sibulaseemneid. Söö kohe.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar