Lehed

laupäev, 3. mai 2014

Toite talguteks

Toimusid Korjuse küla I talgud. Pärast pidid töötegijad ka
ühislaua taga süüa saama. Leppisime kokku, et igaüks endaga midagi kaasa võtaks. Pidin alguses midagi magusat tegema, aga selgus, et on teisigi, kellel kookide peale hea käsi. Tegin siis šprotipirukat ja veidi toorsalatit grillliha kõrvale. Valik oli õnnestunud-  liha oli igalühel, aga salatile polnudki keegi mõelnud. 

Toorsalat.

Hiina kapsas
kurk
tomatit
rohelist sibulat
porgand

õlikaste (basiilik, suhkur, sool, kõrvitsaseemned, äädikas, õli)

Panin kõik hakitud köögiviljad kihiti õlikastmega kaussi. Seisiski pikalt ilus ja segamini läks alles sööma hakkamisel.

Pirukasretsepti leidsin juba ammu Nami- namist ja olen ka eelnevalt teinud. Meeldiv oli kuulda naabrinaise kiitust- sarnast pirukat, kuid anšoovistega, oli neile pakutud Lõuna- Prantsusmaal. Selline pirukas pidi neil peaaegu et rahvusroog olema.

Šproti- sibulapirukas

  • 500 g pärmi-lehttainast 
  • 4 suurt sibulat (mõni võib olla punane)
  • 1 suur porru (ainult valge ja heleroheline osa)
  • 2 sl rapsi- või oliiviõli
  • 200 g sprotte (2 karpi)
  • 2 suurt muna
  • 2 dl 10% rõõska koort
  • soola ja musta pipart

Koori sibulad, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Lõika porru pikuti pooleks, pese vajadusel mullast puhtaks ning lõika seejärel 5 mm viiludeks.
Kuumuta pannil õli, lisa sibulad ja porru ning prae aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel umbes 8-10 minutit, kuni sibulad on muutunud klaasjaks.
Rulli lehttainas u 25x35 cm suuruseks plaadiks, tee servast umbes 1 cm kaugusele noaga väike sisselõige ja tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud servadega ahjuplaadile.
Tõsta praetud porru ja sibulad tainaplaadile. Laota peale õlist nõrutatud sprotid. Klopi munad ja rõõsk koor lahti, maitsesta soola-pipraga ning vala sprottidele ja sibulatele.
Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 30 minutit, kuni munasegu on hüübinud ja pirukas kaunilt kuldne.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar