Lehed

teisipäev, 17. veebruar 2015

Vastlad!

Vastlapäev ei tohi mööduda ilma hernesupi ja vastlakukliteta. Nagu alati ostsin karbi poekukleid ja panin ise õhtul taigna kerkima. Isetehtud kuklite viga on mul alati kõvadus. sel korral tulid aga imelised! Kuigi tegin ilma kirsside ja martsipanita.

VastlakuklidVaja läheb: (u 15 tükki)

125 g võid
3 dl käesooja piima
2 dl vett
1 pakk kuivpärmi
11 dl jahu
1 tl kardemoni
1 dl suhkrut
Näpuotsa täis soola
Purukate:
2 spl võid
3 spl suhkrut
4 spl jahu
Täidis:
400 g kirsse
2 spl maisitärklist
5 sl suhkrut

Martsipani
4 dl 35 % rõõska koort
3 spl tuhksuhkrut


Tuhksuhkrut kaunistamiseks

1. Sulata või ja jäta jahtuma. Sega omavahel kuivained, lisa käesoe piim, või ja vesi. Sõtku ühtlaseks taignaks (vähemalt 10 minutit), kata kauss rätikuga ja lase 30 min soojas kohas vähemalt kahekordseks tõusta.
2. Seejärel sõtku tainast õhk välja, lisa vajadusel veidi jahu ja vooli peosuurused pallikesed ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata kuklid rätikuga ning lase veel 20 minutit kerkida. Sama ajal valmista purukate. Selleks sega omavahel või, suhkur ja jahu ning näpi purutaoliseks. Pintselda kuklid üle lahtiklopitud munaga, pudista peale koogipuru
3. Küpseta kukleid 200 °C kraadi juures 15-20 min. Lase maha jahtuda.
4. Sulata potis kirsid koos suhkruga, lisa külmas vees lahustatud maisitärklis, sega korralikult ja lase kirsikastmel pakseneda. Lase täielikult maha jahtuda.
5. Vahusta koor tuhksuhkruga. Lõika kuklitel tükk pealt ära, täida kirsikastme, martsipanitükkide ja vahukoorega (parema tulemuse saamiseks kasuta pritskotti). Puista üle tuhksuhkruga ja võidki vastlapäeva nautimist alustada!


Hernesupp

300 g kuivatatud herneid
1 kg suitsukonti
1 porgand
1/2 sibulat
1/2 kl riisi
1 kartul

Herned panin hommikul likku. Õhtul kallasin üleliigse vee ja panin uue. Lisasin kondid. Kui hernes oli pehme, lisasin porgandi, sibula ja pool klaasi riisi. Kui supp juba valmis, maitsestasin ja keetsin ka kartulitükid pehmeks.

Nii keetis hernesuppi juba mu vanaema, kuigi tema kasutas tangu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar