Lehed

neljapäev, 31. detsember 2015

Vana- aasta õhtu toidud

Jõuluteks ei hakanud sel aastal miskit erilist tegema, aga vana- aasta õhtuks tegin küll, kuigi olime vaid kahekesi. 
Stolleni retsepti sain aastalõpu LPst ja autoriks Angeelika Kang.

Katharinenthali Stollen

Tainas:
500 g saiajahu
10 g pärmi
25 g suhkrut
250 ml käesooja piima
5 g soola
110 g mune
Täidis:
90 g rosinaid
50 g kuivatatud kirsse
100 g apelsinisukaadi
30 g röstitud mandlilaaste
2 sl rummi
1 tl kaneeli
125 g martsipani

Mandlikreem:
75 g pehmet võid
75 g suhkrut
75 g mandlijahu
20 g jahu
1 muna
60  ml tumedat rummi

Peale:
50 g võid
1 sl tumedat rummi
sõelutud tuhksuhkrut

Sega kõik ained ühtlaseks. Kata kilega ja lase kausis 1- 1,5 tundi kerkida. Rulli jahusel laual laiali ja kata täidisega, va martsipan. Keera tainas kolmeks ja siis veel pooleks. Pane kauss uuesti 30 minutiks kerkima.Vahusta või.Lisa vähehaaval teised ained. Lase 15 minutit külmikus seista.

Lõika tainas neljaks. Rulli 20 x 15 cm suurusega tükkideks. Määri peale mandlikreem ja kata martsipanitükkidega. Keera tainas pikemast servast keskele ja tõsta teine pool peale. Keera otsad alla nii, et lõikepind jääb alla. Päts peaks olema 20 x 6 cm suurune. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja lase 2- 2,5 tundi kerkida. Küpseta ahjus 180- kraadi juures 20- 25 minutit.
Glasuurile sulata potis või. Lisa rumm. Pintselda seguga stolleneid ja raputa üle tuhksuhkruga.


Pidulik pasteet

(Jõuluroad. Kööginurk  2015/12 detsember)

500 g seahakkliha
125 g kuivatatud aprikoose
50 g pistaatsiapähkleid
3 kanarinnakut
1 pk soolatud või vinnutatud peekonit
1 õun
2 sibulat
2 loorberilehte
võid
1 kimp peterselli
1 apelsini koor
2 sl tüümiani
4 sl konjakit
1 tl pipart,
1 tl soola

Haki sibul võimalikult peeneks. Koori ja riivi õun. Haki petersell. Lõika kanafilee 1 cm pikkusteks juppideks. Sega kausis liha, pähklid, õun, tüümian, petersell, apelsinikoor, sool, pipar ja 4 sl konjakit. 
Vooderda küpsetusvorm, mille mõõdud on umbes 25x12 cm ja sügavus 6 cm, peekoniribadega nii, et servad ulatuvad üksteise peale.
Jaga täidis kolmeks. Pane esimene osa vormi põhja ja mulju tigedaks. Kata pealt poolte aprikooside ja kanalihaga. Piserda konjakiga üle ja maitsesta. Pane järgmine osa täidist jne. Suru tihedaks, et keskel oleks veidi kõrgem. Kata vorm peekoniribadega ja aseta neile loorber. Kata vorm võiga määritud fooliumiga ja tõsta kõrgete servadega ahjuplaadile. Vala plaat pooleni vett täis. Küpseta ahjus 170 kraadi juures 1 tund ja 45 minutit. Jäta jahtuma, kummuta vaagnale ja pane ööpäevaks külmutusse. Võib 2- 3 päeva varem valmis teha. Paku külmana.

Üldiselt oli see üks jäle roog. Ei soovita kellelegi.


 Õrn kanake

300 g kanafileed
2 tükeldatud sibulat
1 õun
5 muna
1 purk maisi
1 sulatatud juust
1 sidrun
Kana ja munad keeta valmimiseni. Sibul puhastada ja tükeldada, praadida pannil õlis kuldseks. Kana tükeldada. Taldrikule aseta esmalt praetud sibul, siis kana.Munavalge tükelda ja aseta kanale. Määri kõigele majoneesi.  Mais aseta järgmiseks kihiks. Õun koori ja tükelda ning aseta maisile. Pihusta peale sidrunimahl. Määri majoneesi peale. Kõige peale määri sulatatud juust. Kaunusta salat purustatud munakollasega. Lase külmas 1 tund seista. 

 Porru ja herned ürdivinegretiga

5- 6 porrut (u 1 kg)
350 g külmutatud herneid
3 sl õli
1 sl valgeveiniäädikat
1 tl mett
1 tl Dijoni sinepit
2 sl peeneks hakitud peterselli
1 tl tükeldatud münti

Puhasta porrud ja tükelda 3- 4 võrdseks tükiks. Auruta umbes 8 minutit. Lisa herned. Auruta veel 2- 3 minutit.
Sega omavahel õli, äädikas, mesi, sinep ja maitseained. Lisa aedviljale ja sega.

Krõbedad ahjukartulid teralise sinepiga

( Oma maitse jaanuar, 2016)

1 kg väiksemaid tükeldatud kartuleid
2- 3 poolringideks tükeldatud sibulaid
2- 3 tükeldatud küüslauguküünt
3 sl oliiviõli
2- 3 tl täisterasinepit
soola, pipart
hakitud peterselli

Pese ja koori kartulid, lõika 4- 6 sektoriks. Laota ahjuplaadile. Koori ja viiluta jämedalt sibul. Haki küüslauk. Lisa nad pannile. Sega omavahel õli, sinep, sool ja pipar ning kalla kartulitele. Sega kõik läbi ja aseta 200- 210 kraadisesse ahju. Küpseta 50 minutit- tund, kuni kartulid on kuldsed. Sega küpsemise ajal paar korda. Serveerimisel lisa petersell.

Praad veinikastmes

(Jõuluroad. Kööginurk  2015/12 detsember)

1 1/5 kg taist vasika- või sealiha
250 ml kanapuljongit
75 g sinepit
75 ml punast veini 
30 g riivitud mädarõigast
15 ml sidrunimahla
1 küüslauk
1 sibul
1 sl võid
1 sl jahu
1 tl kuivatatud tüümiani
1/2 sl pipart
1/2 sl jämedat soola

Sega sibul, sinep, mädarõigas, sidrunimahl, tüümian, sool ja pipar.
Koori küüslauk ja  haki suurelt. Jäta 1 küüs kastmeks. Suru küüslaugutükid lihasse. Määri marinaad lihale. Paki liha fooliumisse ja küpseta ahjus 180 kraadi juures. Siis paki lahti ja lase 15 minutit restil jahtuda.
Valmista kaste. Sulata pannil või, lisa jahu ja sega kiiresti. Lisa purustatud küüslauguküün, puljongit ja vein. Keeda  2-3 minutit pidevalt segades, kuni kaste pakseneb.
Lõika liha portsudeks ja vala kaste peale.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar