Lehed

laupäev, 2. mai 2015

Veidi Leedu kööki

Saabus uus Kööginurk 2015/5. Kasutasin sealt kohe mitut retsepti.

Aedviljasalat tuunikalaga

200 g tursafileed või konservi
200 g rohelisi ube
1 suur kurk
2 tomatit
10 kreeka pähklipoolikut
2 kimpu peterselli
õli
soola
Kaste:
1/4 kl värsket sidrunimahla
2/3 kl oliiviõli
1 väike punane sibul
1 tl jahvatatud punet
jahvatatud tšilli- ja musta pipart
soola

Keeda ube mõni minut soolaga maitsestatud vees. Nõruta. Ribasta kala ja prae, kui ei kasuta konservi. Tükelda kurk ja tomatid. Rebi petersell tükkideks. Sega kõik kokku. Valmista kaste- maitsesta sidrunimahl soola, pipra ja punega. Nirista õli kastmesse. Viiluta sibul ja lisakastmesse. Vala salatile.


Kartuli- heeringakotletid.

5-6 keedetud kartulit
300 g heeringat
riivsaia
jahu
2 muna
1 sibul
rasva
pipart
soola

Puhasta heeringas. Aja heeringas ja kartulid hakkmasinast läbi. Lisa munad ning hautatud sibul. Maitsesta. Sega kotletitainas. Vormi kotletid, paneeri neid riivsaias. Prae kuumal pannil.


Kuna retsepti juures polnud öeldud, mis heeringat kasutada, siis tegin seda soolaheeringast. Karta on, et mõeldud oli siiski värsket. Veidi soolane oli, aga süüa sündis.

Sidrunikeeks

225 g võid
1 1/2 kl jahu
1 kl suhkrut
4 muna
2 sl riivitud sidrunikoort
2 sl sidrunimahla
1 sl hapukoort
1 tl vaniljet
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
näpuotsaga soodat
õli

Siirup:
1/3 kl sidrunimahla
1/3 kl suhkrut

Määri vorm ja küpsetuspaber rasvaga. Sõelu jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool. Klopi  munad, suhkur, sidrunimahl ja koor ühtlaseks. Jätka kloppimist ja lisa sulavõi. Lisa hapukoor, vanilje ja klopi veel. Lisa vähehaaval osade kaupa jahu. Sega hoolikalt. Vala keeksivormi ja küpseta ahjus 175 kraadil 30- 35 minutit. Lase 15 minutit jahtuda. Aseta vaagnale. 
Valmista siirup- vala sidrunimahl ja suhkur kaussi ja kuumuta keskmisel tyulel, kuni suhkur on sulanud. keeda veel 3 minutit. Jahuta veidi. Määri keeksi kõikidele külgedele. Kata küpsetuspaberiga ja jäta tõmbama mõneks tunniks kuni ööks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar