Lehed

teisipäev, 4. märts 2014

Vastlad!

Lund ei ole. Lilled juba maast väljas- pühapäeval leidsin lumeroosilt mitu punga. Aga traditsioon nõuab oma- hernesupp ja vastlakuklid on vastlapäeval kohustuslikud! Juba aastaid olen ise proovinud kukleid teha (kes neid nii suures koguses osta jõuaks, et meie pere söönud saaks?) Alati on kas liiga kõva koorikuga või ruttu tahkeks kuivavad. Sel korral vist läks õnneks ja leidsin Nami- namist mõnusa kukliretsepti. Igatahes Taali kommentaar oli, et selle saia vahele võib peale vahukoore muudki panna- näiteks vorsti!
Aga esmalt-
 

Hernesupp.

1 purk hernesuppi
1 pakk pelmeene
1- 2 kartulit
1- 2 l vett
 
Vesi keema. Supp ja kartulitükid sinna sisse. Kõige lõpuks pelmeenid. Maitsestada soola ja pipraga.
 

 

 

Hõrgud vastlakuklid.

·    Kuklid:
5 dl leiget piima
 50 g pärmi
1 tl soola
200 g sulatatud võid
 2 tk muna
 800 g nisujahu (umbes)
1 tl peenestatud kardemoni
3 sl suhkrut
·    Täidis:
vahustatud 35 % rõõska koort
suhkrut
vanillisuhkrut või
pohlamoosi
Valmistamine:
Lisa leigele piimale suhkruga vedeldatud pärm ja kuni pool jahust (tainas peaks jääma umbes hapukoore paksune). Klopi segamini ja lase soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed.
Sega kerkinud tainale juurde sool, kardemon, jahtunud sulavõi, lahtiklopitud munad ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima.
Kui tainas on kerkinud, siis vormi kuklid. Selleks murra tükike tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk), aseta hästi kergelt jahusele töölauale, aseta peopesa kuplina peale (nagu hoiaksid arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla). Nüüd tee peopesaga töölaual väikeseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni tainatükk on kenasti siledaks kukliks muutunud.
Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase veel kerkida.
Määri need pealt piima või munaga ja küpseta 200-225kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.
Võta kuklid ahjust välja ja lase köögirätiku all jahtuda.
Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale. Vahelduseks proovi vahukoore hulka segada nt pohlamoosi.

Retsept on mugandatud  Nami- namisse Silvia Kalviku raamatust "Pühade- ja tavanditoidud".
 
Proovisin kunagi kuuldud trikki vahukoorega- ajan keema ja jahutan maha ja siis klopin nagu tavaliselt. Miski aga ei klappinud- väga raskelt läks vahtu ja siis mauhti peaaegu võiks. Ja kogus tõmbas kokku ka. Aga see, mis välja tuli seisis hommikuni samasugusena, nagu kuklivahele panin.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar