2016 lõpp tuli ikka nagu alati- veidi piparkooke, veidi vaprusest värisevat sülti ja palju muid maitsvaid roogi. Sekka ka mõni uus. Oma kurvastuseks leidsin, et heeringatorti pole ma blogisse pannudki...
Täidetud kartulikoored
(raamatust "Kartuliroad")
4 suurt kartulit
2 sl õli
2 sl paprikapulbrit
125 g pancetta´t või peekonit, hakitud
6 sl vahukoort
125 g Gorgonzola juustu
1 sl värskelt hakitud peterselli
Serveerimiseks:
lahjat majoneesi
magusat tšilli- dipikastet
segiraputatud rohelist salatit
4 suurt kartulit
2 sl õli
2 sl paprikapulbrit
125 g pancetta´t või peekonit, hakitud
6 sl vahukoort
125 g Gorgonzola juustu
1 sl värskelt hakitud peterselli
Serveerimiseks:
lahjat majoneesi
magusat tšilli- dipikastet
segiraputatud rohelist salatit
Kuumuta praeahi 200 kraadini. Pese kartulid hoolikalt ja vajuta kahvliga auguliseks. Aseta praeahju restile. Küpseta vähemalt tund aega kuni on pehmed. Tõsta jahtuma. Lõika pooleks ja õõnesta sisu kaussi ja jäta seisma. Kuumuta grill ja määri rest õliga. Sega õli paprikapulbriga ja pintselda poole seguga kartulite väliskülgi. Grilli kartulid restil krõbedaks. Kuumuta ülejäänud paprikamaitseline õli ja prae selles peekonitükid krõbedaks. Lisa kartulisisu, koor, juust ja petersell. Lõika kartulikoored põiki pooleks ja täida seguga. Tõsta täidetult ahju ja kuumuta veel 15 minutit. Puista peale veel paprikat ja serveeri.
Oa- avokaado- munasalat
(raamatust "Salatid põhiroana")2 avokaadot
400 g musti konservube
400 g valgeid konservube
1 punane sibul
50 g koriandrit, hakitud
24 kirsstomatit, poolitatud
4 kõvaks keedetud muna
Kastmeks:
90 ml oliiviõli
1 sl laimimahla
1 hakitud küüslauguküüs
1/4 tl meresoolahelbeid
pipart
suhkrut näpuotsaga
1 punane tšillikaun
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
Puhasta ja viiluta avokaadod. Kurna oad, viiluta sibul ja pane kõik suurde kaussi. Sega kastmeained kokku. Koori munad ja lõika neljaks.Sega kaste ja aseta peale munad.
Šokolaadi- jõhvika tort
(Kööginurk, Jõuluroad 2016/12)Tordipõhi:
200 g suhkrut
160 g jahu
130 g võid või margariini
130 ml piima
50 g kakaod
3 muna
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
Jõhvikatarretis:
225 g külmutatud jõhvikaid
120 g suhkrut
9 g želatiini
Koorekreem:
400 g toorjuustu
300 g vahukoort
200 g tuhksuhkrut
20 g želatiini
Glasuur:
200 g tuhksuhkrut
1 munavalge
1 tl sidrunimahla
toiduvärve
Küpseta tordipõhi. Klopi toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Löö vahustamise ajal munad ükshaaval võivahu sisse.(Mina oma laiskuse juures lasin või soojas vedelaks ja kloppisin munad hulka). Sõelu jaokaupa jahu, küpsetuspulber ja sooda võivahu peale. Vala piim ja sega veel kord. Vooderda lahtikäiv 20 cm vorm küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 40- 50 minutit.
Valmista tarretis. Paisuta želatiin 60 ml leiges vees ja lahusta vesivannil kuumutades. Puista jõhvikad potti, vala 90 ml vett peale, puista suhkrut ja kuumuta keemiseni. Keera tuli võimalikult väikeseks ning keeda 5 minutit. Tõsta nõu tulelt ja jäta mõneks ajaks jahtuma.(Kasutasin kuivatatud jõhvikaid ja kulus tunduvalt rohkem vett)
Kreemiks vala želatiinile 50 ml leiget vett ja jäta paisuma. Sega toorjuust 100 g suhkruga. Vahusta vahukoor 100 g suhkruga. sega omavahel ettevaatlikult. Kuumuta paisunud želatiin vesivannil vedelaks ja sega kreemiga. (Taas oma laiskusest lõin vahukoore vahtu kogu suhkruga ja segasin siis toorjuustuga)
Lõika tordipõhi kolmeks lapikuks ühetaoliseks kettaks. Vooderda koogivorm toidukilega. Aseta põhja tordipõhja ketas ja kalla sellele pool tarretisest. Pane 10 minutiks külma. Kata esimene kiht kreemiga ja aseta sellele järgmine ketas. Korda. Lase tarretuda ja kata viimase kettaga. hoia torti 3 tundi külmas. Võta külmast ja eemalda vorm. Korrasta servad. (Panin ka peale veidi kreemi)
Mikserda munavalge suhkruga kõvaks vahuks. Lisa sidrunimahl. Jaga glasuur mitmeks osaks, lisa toiduvärv. Kaunista tort. (Kasutasin piparkoogi glasuure- väga mugav)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar