Lehed

esmaspäev, 18. detsember 2023

Jõulukeeks

 Käisime jõulukeeksi töötoas Vääna- Jõesuu külaseltsis. Kuna ka eelmisel aastal nad keeksi küpsetasid, oli meid vaid neli (koos seltsi juhiga). Aga seda toredam oli- saime kõike ise teha.


Jõulukeeks

4 väikest või 2 suurt keeksivormi (meie tegime 2 x koguse)

400 g kuivatatud puuvilju

200 g pähklisegu

2 dl rummi/likööri (Vana Tallinn sobib hästi)

250 g võid

4 muna

100 g suhkrut

200 g nisujahu

80 g mandlijahu

2 tl küpsetuspulbrit

1/4 tl soola

1,5 tl piparkoogimaitseainet

Glasuur: 

100 g tuhksuhkrut

sidrunimahla

Tükelda kuivatatud puuviljad ning lisa alkohol. Lase maitsestuda üleöö või vähemalt 3 tundi toatemperatuuril. Haki pähklid suuremateks tükkideks.

vahusta toasoe või suhkruga ning lisa vahustades ükshaaval munad. Eraldi kausis sega kokku kuivained. Sega kõik kokku.

Veel pilte.

Jaga tainas vormidesse ja küpseta 175 kraadi juures u 40 minutit. Suures vormis  kauem. Katsu valmidust puutikuga. Jäta keeks jahtuma. Ära ahjuust küpsemise ajal ava- keeks langeb alla. Kui liiga pruuniks, vähenda temperatuuri. ära kasuta pöördõhku.

Keeks on maitsev kohe peale valmimist, aga võib ka mitmeks nädalaks fooliumisse mähitult jahedas hoida. Paar korda nädalas immuta keeksi rummi või likööriga.

Enne serveerimist kata tuhksuhkrust ja sidrunimahlast (võib ka sidrunikoort sisse riivida) tehtud pastaga. Kaunista näiteks jõhvikatega. Pasta oleks veidi veniv, tunde järgi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar