Lehed

laupäev, 26. oktoober 2013

Shakshuka

Armastan ahjupoti roogasid (ja vihkan ahjupoti pesemist!)
Käisin Tartus konverentsil ja sattusin Apollo raamatupeos soodukate küüsi. Nii jõudis koju kohe mitu kokaraamatut. Võtsin siis laupäeval suvalisest kohast lahti esimese. Ja...
Sel korral valmistasin raamatu "Kulinaarsete kroonikute kokaraamat" järgi potitoitu. Retsept Ise tehtud. Hästitehtud blogist

Shakshuka.


3 - 4 erivärvilist paprikat, sisu eemaldatud ja ribadeks lõigatuna
1-2 küüslauguküünt
1/2 - 1 peeneks hakitud tšillipipart
1 suurem sibul
2 spl (muscovado) suhkrut
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl (suitsutatud) paprikapulbrit
1 loorberileht
2 spl värsket hakitud koriandrit
2 spl värsket hakitud peterselli
4 hästi küpset tomatit hakituna või 1 purk tomateid omas mahlas
1 - 1,5 dl vett
4 muna
soola, pipart, õli
3-4 kartulit
300 g hakkliha

Kuumuta õli keskmisel kuumusel pannil. Koori ja haki sibul ning hauta pannil mõned minutid kuni sibul on klaasjas. Lisa paprikaribad, hakitud tšilli, küüslauk,suhkur ja hakitud ürdid ning hauta umbes 10 minutit.
Lisa tükeldatud tomat, sool ja pipar ning vesi ning hauta vaiksel tulel veel ca 15 minutit, kuni vesi on veidi aurustunud ning moodustunud on parajalt paks kaste.
Eemalda loorberileht ja jaga saadud kaste kas portsjon-nõudesse või jätka tegevust samal suurel pannil. Tekita neli süvendit paprika-tomatikastme sisse. Löö igasse süvendisse lahti üks muna. Munavalge võid segada ümbritseva kastmega, kuid kollane peaks jääma terveks. Küpseta kas pannil või ahjus ca 10 minutit. kuni muna on kalgendunud, kuid munakollane veel keskelt pehme.
Koos munaga võid toidule peale pudistada veel fetajuustu, mis küpseb koos munaga siis parjalt läbi.
Kui soovid lihaga varianti, siis prae paprika koos hakklihaga pannil läbi.Kartuliarmastaja võib segada kastme hulka keedetud ja tükeldatud kartuleid, tomatikastmeses ümbruses maitseb ka meie oma tuttav kartul suurepäraselt.
Serveeri koos valge leivaga, millega saab puhtaks poleerida ka maitsva kastmega kaetud ahjupanni sisemuse.
 
 
Meie pere soovis muidugi liha ja kartuliga varianti. Kartuli lõikasin kangideks ja praadisin kergelt läbi enne kui kastmesse lisasin. Ja mune panin ka nii, et oli ikka pandud.
Toit algselt pärit Põhja- Aafrikast või Väike- Aasiast.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar