Vastlapäev ei tohi mööduda ilma hernesupi ja vastlakukliteta. Nagu alati ostsin karbi poekukleid ja panin ise õhtul taigna kerkima. Isetehtud kuklite viga on mul alati kõvadus. sel korral tulid aga imelised! Kuigi tegin ilma kirsside ja martsipanita.
VastlakuklidVaja läheb: (u 15 tükki)
125 g võid
3 dl käesooja piima
1 pakk kuivpärmi
11 dl jahu
1 tl kardemoni
1 dl suhkrut
Näpuotsa täis soola
Purukate:
2 spl võid
3 spl suhkrut
4 spl jahu
Täidis:
400 g kirsse
2 spl maisitärklist
5 sl suhkrut
Martsipani
4 dl 35 % rõõska koort
3 spl tuhksuhkrut
Tuhksuhkrut kaunistamiseks
1. Sulata või ja jäta jahtuma. Sega omavahel
kuivained, lisa käesoe piim, või ja vesi. Sõtku ühtlaseks taignaks (vähemalt 10
minutit), kata kauss rätikuga ja lase 30 min soojas kohas vähemalt kahekordseks
tõusta.
2. Seejärel sõtku tainast õhk välja, lisa
vajadusel veidi jahu ja vooli peosuurused pallikesed ning aseta need
küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata kuklid rätikuga ning lase veel 20
minutit kerkida. Sama ajal valmista purukate. Selleks sega omavahel või, suhkur
ja jahu ning näpi purutaoliseks. Pintselda kuklid üle lahtiklopitud munaga,
pudista peale koogipuru
3. Küpseta kukleid 200 °C kraadi juures 15-20
min. Lase maha jahtuda.
4. Sulata potis kirsid koos suhkruga, lisa
külmas vees lahustatud maisitärklis, sega korralikult ja lase kirsikastmel
pakseneda. Lase täielikult maha jahtuda.
5. Vahusta koor tuhksuhkruga. Lõika kuklitel
tükk pealt ära, täida kirsikastme, martsipanitükkide ja vahukoorega (parema
tulemuse saamiseks kasuta pritskotti). Puista üle tuhksuhkruga ja võidki
vastlapäeva nautimist alustada!
Hernesupp
300 g kuivatatud herneid
1 kg suitsukonti
1 porgand
1/2 sibulat
1/2 kl riisi
1 kartul
Herned panin hommikul likku. Õhtul kallasin üleliigse vee ja panin uue. Lisasin kondid. Kui hernes oli pehme, lisasin porgandi, sibula ja pool klaasi riisi. Kui supp juba valmis, maitsestasin ja keetsin ka kartulitükid pehmeks.
Nii keetis hernesuppi juba mu vanaema, kuigi tema kasutas tangu.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar