Lehed

laupäev, 26. september 2015

Toorvorst ja palju ploome

Uues Oma Maitses (oktoober 2015) oli mitu head ideed. Kohe alguse  tomati- ploomimarmelaad, tagapool aga toorvorstide ja oa hautis. Kõige tüütum osa oli ubade leotamine.

Toorvorsti ja valge oa hautis


400 g toorvorste
1 hakitud sibul
3 hakitud küüslauguküünt
2 hakitud sellerivart
1 kollane ja 1 punane paprika
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 dl valget veini
600 g purustatud tomateid
paar tüümianioksa
1-2 loorberit
5 dl kanapuljongit
4 dl valgeid ube- leota ööpäev
1 sl suhkrit
hakitud peterselli
õli
soola, pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta vorste ahjus 15- 20 minutit, kuni on krõbedad. 
Keeda oad soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Kuumuta pannil õli ja prae selles sibulat umbes 5 minutit. Lisa seller, küüslauk ja paprika ja hauta veel u 5 minutit. Lisa vürtsid ja hauta läbi. Lisa vein ja lase keema. Tõsta nüüd pannile toorvorstid, tomat, tüümian ja loorber. Lisa vajadusel puljong ja suhkur. Hauta 30- 40 minutit. Maitsesta.Serveeri värske peterselliga.

Enamus nädalavahetusest läks ploomide peale. tegin väikeses koguses mahla, moose ja kompotti. 

Tomati- ploomimarmelaad.

1,5 liitrit

500 g tomateid
1 kg ploome (suured ploomid koos kividega)
500 g suhkrut
0, 5 tl kaneeli

Retsept nägi ette tomati kuuma veega ehmatamist ja koorimist, mina läksin kergemat teed- tuli ju kogu kraam nagunii läbi sõela ajada. keetsin koos, kuni kivid ploomis lahti ja ajasin läbi sõela. Lisasin suhkru ja keetsin umbes 20 minutit tasasel tulel segades. 5 minutit enne lõppu lisasin kaneeli.

Vürtsikas ploomikompott

2 kg terveid ploome
Siirup:
400 g suhkrut
3, 5 kl vett
0,5 tl riivitud ingverit
0,5 tl kaneeli
0,5 tl purustatud nelki

Keeda siirupit 10 minutit. Pane tikuga läbi torgitud ploomid purkidesse. vala neile kuum siirup ja pastöriseeri alguses 60- kraadises vees ja hiljem 80- kraadises vees 15- 20 minutit. Jälgi, et ploomid ei laguneks.
Sulge purgid õhukindlalt.

Ploomi- porgandipüree

600 g ploome (alõtšat)
400 g porgandeid
500- 600 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Keeda puhastatud porgandid pehmeks, purusta ja keeda koos ploomidega. Lisa suhkur. Keeda pidevalt segades, kuni muutub ühtlaseks ja läikivaks. Maitsesta vaniljesuhkruga.

Viimane retsept oli küll alõtša kohta ja siis tuli keeta kõik koos ja ühtlaseks minemiseks ajada läbi sõela.

Veel tegin aurutis ploomimahla ja kui seda enam väga hoogsalt ei tilkunud, siis ülejäänust lihtsalt ploomimoosi- väikesele osale lisasin ka rummi, mis poistel paar nädalat tagasi joomata jäi. Enne aurutisse panekut eemaldasime kivid. Nii saab mõnusalt paksu ploomimoosi,






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar